Jeroen van der Velden bij Vencomatic

24 januari 2017

Jeroen van der Velden (23) uit Knegsel maakte als eerste student gebruik van het nieuwe initiatief BedrijvenMeeloopDag. Hij nam een kijkje op de afdeling Research en Development bij Vencomatic in Eersel en maakte daar kennis met meer dan alleen goede koffie…

Vencomatic was één van de eerste bedrijven die zich bij BedrijvenMeeloopDag aansloot. Ze bieden een uitgebreid assortiment van innovatieve systemen voor moderne pluimveebedrijven over de hele wereld. “We doen sowieso heel veel met onderwijs en wilden graag bekijken of dit nieuwe initiatief ook iets voor ons is”, vertelt Sander van Asten van Vencomatic. “Het idee en de ontwikkeling ervan is iets dat we graag steunen. We zijn graag maatschappelijk bezig en willen studenten altijd helpen met het maken van de voor hen beste keuzes, want daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.”

Jeroen liet zijn oog vallen op een functies op de afdeling Research & Development. “Ik werd door mijn moeder op BedrijvenMeeloopDag gewezen en die functies op hun site sloot het beste aan op mijn opleiding werktuigbouwkunde”, licht hij toe. “Daarna heb ik me direct ingeschreven voor een meeloopdag. Ik heb al wat stages en bijbaantjes gehad en ik kom via mijn huidige bijbaan ook in contact met verschillende bedrijven, maar ik weet nog niet wat ik straks wil gaan doen. Daarom probeer ik me nu zo breed mogelijk te oriënteren, terwijl ik voor mezelf de dingen die het sowieso niet gaan worden alvast wegstreep.”

De functie waarmee hij kennismaakte bij Vencomatic wordt echter nog niet weggestreept. “Het was voor iedereen de eerste meeloopdag, maar het overtrof al mijn verwachtingen! De werknemer met wie ik meeliep was heel open en vriendelijk en ik heb heel veel geleerd over de afdeling en de functie. Naast het rekenen en tekenen ben je ook veel bezig met je handen, door middel van opstellingen bouwen en testen. Dat sprak mij wel aan omdat ik op zoek ben naar de beste combinatie van theorie en praktijk. Ook aan het bedrijf zelf heb ik een hele goede indruk overgehouden! Ze tonen echt betrokkenheid met studenten en dat vind ik erg positief.”

Ook Vencomatic zelf was erg te spreken over de eerste meeloopdag en de desbetreffende student. “Rondkijken bij een bedrijf kan overweldigend zijn”, vertelt van Asten. “Vaak blijven vooral de algemene indrukken hangen, zoals bijvoorbeeld de grootte van het pand en de aanwezige machines. Maar wij kijken ook naar de mentaliteit van studenten en Jeroen was erg enthousiast en positief. We wilden hem een nuttige dag bieden en een goede indruk geven van ons bedrijf in het algemeen, plus de werkzaamheden op de specifieke afdeling.

Volgens Jeroen is dat absoluut gelukt. “Ik heb een heel goed beeld gekregen van wat ik straks na mijn opleiding werktuigbouwkunde, bij Vencomatic zou kunnen gaan doen. Ik heb nu meteen contactgegevens voor een afstudeerstage of een eerste baan. Daarbij weet Vencomatic mij nu ook te vinden mochten ze in de toekomst iemand zoeken op de afdeling R&D. Het was erg leuk om als eerste van een initiatief als BedrijvenMeeloopDag gebruik te maken. Ik zou graag nog een volgende meeloopdag willen doen bij een ander bedrijf en een andere functie, dus ik hoop dat de site de komende tijd nog populairder wordt, zodat nog meer bedrijven zich aansluiten. Hopelijk kan mijn reactie in een stukje als dit daar eveneens een bijdrage aan leveren. ”