Eerste duo-meeloopdag bij Parthos B.V.

23 maart 2017

Parthos in Panningen nodigde als eerste bedrijf twee studenten uit om tegelijkertijd een dag mee te komen lopen. Emma en Leon kwamen allebei langs om een algemene indruk te krijgen van het bedrijf en om mee te lopen met meerdere functies die aansluiten bij hun opleiding.

Emma zit in het tweede jaar van de opleiding Werktuigbouwkunde. “De studie legt vooral de nadruk op producenten ontwerpen, terwijl ik zelf graag meer de rand van de techniek op zou willen zoeken. Aangezien ik weinig weet van het bedrijfsleven, ik heb enkel voor een andere opleiding stage gelopen bij een spuitgieterij, leek dit initiatief me een prima manier om een beter beeld te krijgen van een functie en de bijbehorende taken.”
 
Parthos is een bedrijf dat zich specialiseert in de productie van mobiele wanden, interieur projecten en metaalconstructies. “Voor ons is het van belang dat studenten in opleiding een goede indruk krijgen van het bedrijfsleven. We vinden dat we eigenlijk een maatschappelijke verplichting hebben om daaraan bij te dragen, zodat het niveau van de studenten omhoog gaat en beter aansluit op de behoeften van het lokale bedrijfsleven. En zo komen we zelf misschien in aanraking met studenten die straks mogelijk bij ons stage willen lopen.” Parthos is dan ook altijd op zoek naar manieren om met studenten in contact te komen. “We hopen dat we via BedrijvenMeeloopDag studenten op de hoogte kunnen stellen van het feit dat Parthos graag stages aanbiedt aan geschikte studenten met een technische achtergrond. We zouden in de toekomst dan ook graag meeloopdagen voor meerdere studenten aan willen bieden, om dan tijdens de rondleiding zo’n mogelijke stage – met ook uitzicht op een baan - te bespreken.”
 
Emma vertelt in hoeverre haar verwachtingen zijn uitgekomen. “Ik rekende op in ieder geval een rondleiding van het bedrijf en een kijkje in de keuken bij quality, planning/logistiek en de tekenkamer. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er zoveel overleg plaatsvindt tussen al deze verschillende afdelingen van het bedrijf.” Leon: “Parthos komt over als een erg druk bedrijf, maar wel spannend en uitdagend. Ik zoek eigenlijk iets met een combinatie van techniek met bijvoorbeeld commercie. Ik zie mezelf niet de hele dag op het kantoor maar met één ding bezig zijn.”
 
Wat Parthos betreft was de dag een succes. “We waren even bang dat studenten mee zouden lopen om maar gewoon een dagje weg te zijn van school en daardoor misschien niet echt serieus in dit verhaal zouden stappen. Deelname is gelukkig altijd vrijwillig, Emma en Leon lieten beiden zien heel serieus met de aankomende keuzes over hun toekomst bezig te zijn. En wij krijgen als bedrijf na zo’n dag ook een beter beeld van hoe er op school een technische basis wordt gelegd en wat voor hulpmiddelen daarbij worden gebruikt.”
 
Beide studenten waren te spreken over het feit dat ze met z’n tweeën tegelijk een dag mee konden lopen. Emma: “Ik vond het eigenlijk wel fijn om zo’n meeloopdag met een andere student te doen. Hij stelde namelijk vragen waar ik zelf niet was opgekomen, maar die toch erg nuttig waren. Zelf kreeg ik de indruk dat Parthos een bedrijf is waar iedereen altijd druk in de weer is, maar waar de communicatie wel direct en vrij informeel verloopt. Wat betreft de functie zou ik straks denk ik wel liever gaan voor iets dat zich meer toespitst op planning en controle. Ik vond de planning/logistieke kant bij Parthos zeker interessant, misschien dat ik die in combinatie met mijn werktuigbouwkundige opleiding nog wel een keer beter zou willen bekijken. Daarbij had ik bijvoorbeeld nog nooit iets gezien van houtbewerking en ik merkte dat er bij wandsystemen meer komt kijken dan enkel ‘even een wandje in een rails schuiven’.”