Bram, Jarek en Jeroen komen in vorm bij 3D-printspecialist Shapeways in Eindhoven

18 september 2017

Het in Nederland opgerichte Shapeways specialiseert zich in 3D-printen en is een van de meest grensverleggende bedrijven ter wereld. Het hoofdkantoor zit inmiddels in New York, maar ook in Eindhoven is een vestiging te vinden. En daar liepen studenten Bram, Jarek en Jeroen een dagje mee.

 “Wij zijn erg trotst op onze bedrijfscultuur, waarmee we een hele informele, laagdrempelige en gezellige sfeer uit willen dragen”, vertelt Jelle de Vries van Shapeways. “Dit laten we natuurlijk graag zien aan studenten. Aangezien de tijd op zo’n dag beperkt is, is het heel erg belangrijk om in ieder geval een zo helder mogelijk beeld te geven van wat Shapeways doet en wat er allemaal gebeurt, voordat een order naar een klant verstuurd wordt. En dat is goed gelukt.” Ook over de studenten was hij erg te spreken. “Ze kwamen zeer geïnteresseerd over, luisterden goed en stelden erg goede vragen. Het is mooi om te zien hoe studenten direct meedenken over ons proces en mogelijke verbeterpunten. Shapeways wil graag in contact komen met dit soort jonge en gedreven mensen en Bedrijvenmeeloopdag helpt daarbij.”
 
Bram studeert Engelstalig werktuigbouwkunde aan het Fontys in Eindhoven. “Via een leraar ben ik met Bedrijvenmeeloopdag in aanraking gekomen. Het leek me een goede manier om me alvast op mijn latere carrière te oriënteren en misschien al een stageplek te ontdekken. Dit bedrijf had een voor mij gunstige locatie en sluit aan op mijn persoonlijke interesses, namelijk CAD-ontwerp en prototyping. Eenmaal ter plekke bleek dat het bedrijf meer open is dan dat ik had gedacht. Daarnaast is er bij Shapeways ook veel meer aandacht voor de ontwikkeling van de individuele werknemers dan dat ik had gedacht. De in-house ontwerpteams die ik verwacht had ontbraken, alles is puur gefocust op het printen zelf. De werknemers mogen ook eigen projecten doen om zich verder te ontwikkelen en dat spreekt me erg aan. Al lijkt me dat voor mij persoonlijk wel beter in combinatie met een bijbaan in plaats van een fulltime baan. De werknemers bij Shapeways waren wel erg gemotiveerd en hadden veel passie voor wat ze doen. Daarmee liet het bedrijf zelf sowieso een hele goede indruk op me achter.”
 
Ook Jarek studeert werktuigbouwkunde, maar dan in Den Bosch. Hij heeft nog geen goed beeld van wat hij na de opleiding wil gaan doen. “Ik kan moeilijk kiezen en wil me dus goed gaan oriënteren. Het 3D-printen en de engineering van 3D-printers vind ik erg interessant. Ik twijfel of de functies goed aansluiten bij mijn studie en mijn voorkeuren en interesses, maar ik heb gelukkig wel een goed beeld gekregen van 3D-printen in het algemeen en ik heb ook gesproken met iemand de een machine aan het ontwerpen was. De werknemers waren sowieso enorm aardige gasten met hele goede uitleg. Wellicht zou ik later bij Shapeways nog eens een functie in de automatisering of engineering kunnen bekijken. Maar ik heb ook nog een aantal andere bedrijven op het oog om straks een keer bij mee te lopen.”
 
Jeroen koos voor Shapeways omdat de techniek van 3D-printers hem erg aansprak. “Het was een hele leuke en leerzame dag, met mensen aan wie je alles kon vragen. Er heerste een hele prettige werksfeer.” Jeroen beleefde al eerder een meeloopdag bij Vencomatic. “Daar gingen we meer in op de verschillende functies binnen het bedrijf. Bij Shapeways keken we vooral naar de verschillende technieken van het printen. Het doorlopen van het hele proces sprak me erg aan en zou ik later ook graag terug willen zien op mijn werk, alleen dan wat meer gericht op engineering. Ik zou graag ook nog een derde meeloopdag willen doen, om nog meer opties te zien, want het is altijd leuk om op meer plekken ervaring op te doen.”